Prirodnim putem do zdravlja.

Apiflora d.o.o Sarajevo

Bosnian English

Kašalj je obrambeni mehanizam koji oslobađa dišne puteve od stranih čestica, sekreta i drugih tvari koji podražuju sluznicu. Kašalj je nespecifičan simptom i nastaje kod svih bolesti, a neke njegove karakteristike mogu nam pomoći kod pronalaženja pravog uzroka.

Razlikujemo produktivni kašalj (vlažni) od neproduktivnog (suhi, podražajni)
Kao što smo rekli kašalj je obrambeni sustav organizma te ga ne treba suzbijati već olakšati.
Kod produktivnog kašlja javlja se sekret kojeg je potrebno razrijediti i pokrenuti gusti sekret u dišnih puteva. Iskašljavanje je korisno jer omogućava prohodnost dišnih puteva zato ga treba potaknuti i olakšati.
Suhi kašalj ili neproduktivan takav kašalj nije koristan i potrebno ga je smiriti.

Biljni sirupi su najpopularnija sredstva za smirivanje kašalja.
Protiv suhog kašlja preporučuju se Apipol medni sirup s maceratom sljezovog korjena i tinkturom propolisa. Macerat sljezovog korijena oblaže nadraženu sluznicu smanjujući grčeve glatkih mišića dišnih puteva i nadražaj na kašalj.
Protiv produktivnog kašlja Apitusik medni sirup s tinkturom timjana i propolisa jer timjan je prirodni ekspektorans jer omogućava iskašljavanje jer pospješuje razrjeđivanje i izlučivanje sekreta.

Propolis i med doprinose učinku jer su oni pčelinji proizvodi koji imaju dokazano antibakterijska, antivirusna,antifungalna, antioksidativna i dr. svojstva.